+38 (097) 676-42-47

Спосіб обробки продуктів харчування копчення, відомий з давніх часів. Тепер для копчення використовується спеціальна коптильна камера, але в ті часи, коли люди жили первісно-общинним ладом, ховаючись від диких тварин і погодних стихій в печерах, а пізніше, в окремих хатинах, в самому центрі таких будівель було розташоване вогнище. Природні димоходи в печерах або рукотворні виводили дим назовні, щоб усередині зберігався кисневий баланс. Люди добували їжу шляхом полювання на звірів.

коптильна камера

М'ясо з них підвішувалося вище в печері або хатині і просушувалось, обдаючи димом вогнища. Продимлене м'ясо зберігалося краще і мало особливий запах. Можна вважати, що це була перша природна коптильна камера.

Люди сушили багато продуктів на повітрі в сонячну погоду, але не завжди і не скрізь такий спосіб обробки був можливий. Тому часто сушка інших продуктів відбувалася ближче до місця, де горів вогонь, який обкурював їх за допомогою диму.
Консервуючий вплив копчення, як вид теплової обробки продуктів харчування, дозволяє зберігати їх довгий час в придатному для вживання в їжу стані.

Їжу, просочену коптильним димом, можна було зберігати і харчуватися нею практично цілий рік, а іноді, і довше. Таку їжу брали з собою, якщо планувалася довга подорож, вона не псувалася і була смачною.

Стародавні араби, єгиптяни, індійці досягли успіху в культурі вирощування, переробки і приготування продуктів новими способами. Їм були доступні такі технології обробки продуктів харчування, як перегонка, маринування, ферментація, копчення і ін.

Пізніше, люди перед копченням виробляли маринування їжі за допомогою солі, сольових розсолів, різних спецій. Ця технологія покращувала смакові якості оброблюваного продукту і зберігала його тривалий час. У різних країнах копчення відбувалося за своїми традиціями, з використанням характерних для даного регіону продуктів.

При копченні відбувається деяке зневоднення їжі, що в кілька разів збільшує її термін зберігання. Процес збереження продуктів способом копчення з часом видозмінювався, удосконалювався, проявляючись у різних культурах і народності по різному.

Старовинні технології вдосконалилися в наш час за допомогою спеціального обладнання, яке можна придбати в нашій компанії.

Всі права на сайт належать ПП "Магістраль Черкаси" Розрабка - Центр інтернет-маркетингу "SEO-City