+38 (097) 676-42-47

Коптильня являє собою споруду, що на вигляд нагадує невелику дерев'яну шафу. Усередині шафи - полки і гачки, вгорі - труба і витяжки, збоку майже на рівні підлоги - труба для входу диму. Через цю трубу від невеликої металевої грубки, що нагадує буржуйку, в коптильню йде дим. Все працює просто, але продукти копчення не гірше магазинних, а то й краще. Як зробити коптильню, описано в цій статті.

Матеріали і інструменти для виготовлення коптильні:

  • молоток цвяхи;
  • пила;
  • пакля;
  • дошки і бруси.

1. З бруса збирається основа для коптильні. Збиваємо об'ємний прямокутник, 2 м у висоту і метр на метр в ширину.

2. Обшивають три його сторони дошкою, так щільно, як тільки можливо. Бажано використовувати дошку для підлоги, у неї з одного боку паз, а з іншого ключ. Збираємо підгонкою ключ в паз, і вийде безшовна стіна. У будь-якому випадку дошки варто збивати дуже щільно одна до одної, а якщо щілини все ж залишаться, їх необхідно щільно закладати клоччям.

3. Отже, обшив каркас з трьох сторін, з четвертої робимо двері. Для цього точно за розмірами отвору робимо щит з дощок.

4. Кріпимо до щита ручку, петлі і клямку, щоб закривати двері.

5. Прибиваємо петлі до корпусу коптильні, а потім навішуємо двері.

6. Якщо все ж двері не закриваються як слід, можна зверху по кромці дверей прибити згорнуту в кілька разів щільну тканину. Коли двері закриються, тканина притулиться до дверного отвору і прикриє всі щілини.

7. Дах робиться двухскатний, дерев'яний, підлога аналогічно стінам забивається дошкою, при дотриманні головних умов - щільність і відсутність щілин.

8. У даху робимо квадратну дерев'яну трубу. Головна її особливість - засувка. Можна вмонтувати звичайну пічну засувку, від кам'янки або зробити дерев'яну, а можна просто прилаштувати зверху на петлях шматочок дошки, щоб він служив своєрідними дверцятами для виходу диму.

9. Тепер робимо внутрішні полки. Процес їх виготовлення - повна протилежність набору корпусу, залишаємо щілини між дошками, для того щоб дим проходив через них вільно. Приблизний зазор - 2-3 см.

10. Крім полиць можна натягнути сітки, але тільки з натуральних нефарбованих матеріалів. Під полками (прямо в їх тілі знизу) укручуємо або вбиваємо залізні гаки.

На полицях можна коптити щось велике, наприклад окосту, на сітках зручно коптити рибу, а на гаках - невеликі шматки м'яса або велику рибу.

Нижній вхідний отвір робиться тільки після того як буде зібрана піч, для того щоб знати рівень, на якому його робити.

Збираємо піч

Якщо у вас немає зварювання, то замовте грубку сварщикам, за методом, описаним нижче, якщо ж є, то працюйте самостійно. Вам знадобиться:

  • Зварювальний апарат;
  • Лист металу товщиною не нижче 4 мм;
  • Болгарка.

1. Для початку розкроюємо лист крейдою, так щоб вийшов куб розміром 50х50х50. Тобто його верх, низ і три сторони будуть листами металу розміром 50х50.

2. Крім того, всередині куба (на п'ять сантиметрів вище за середину) вваривать ще один лист, яким поділяємо піч надвоє.

3. Зварюють куб. Шов повинен бути цілісним, без щілин.

4. Тепер найважливіший етап. У печі будуть два герметичних відсікуи. В одному буде топка, в іншому - тирса.

5. У нижньому відсіку збоку робимо отвір і ввариюємо в нього трубу, це буде вихід для диму і тяга відповідно.

6. Аналогічним чином зверху вварюємо ще одну трубу з коліном і підводимо її до коптильні.

7. Тепер в коптильні на рівні цієї труби робимо отвір, відповідний діаметру труби.

8. А з останків металу робимо дверцята для топки і відсіку для коптильні.

9. Дверцята повинні закриватися щільно, зробіть зі сталевого дроту гачки, а збоку печі - вушка для них.

Тепер саме час випробувати коптильню.

1. Засипте в відсік для тирси тирсу вишневого, абрикосового або будь-якого іншого фруктового дерева і затопите піч. Покладіть в коптильню рибку або м'ясо.

2. Закрийте вихідну трубу на даху коптильні, дайте їй прогрітися і наповнитися димом.

3. Для контролю процесу можна вмонтувати в стіну коптильні механічний, але ні в якому разі не ртутний або будь-який інший хімічний термометр. Коли температура досягне 60 градусів, відкрийте вихідний отвір на даху.

4. Дайте коптильні попрацювати десь хвилин 30-40, відкрийте двері і дістаньте піддослідний продукт. Він повинен бути гарячим і мати золотистий колір.

5. У процесі роботи коптильні виявите і усуньте щілини, якщо такі будуть.

Ось таким чином ви можете зробити для себе домашню коптильню і забезпечити себе різними делікатесами.

Всі права на сайт належать ПП "Магістраль Черкаси" Розрабка - Центр інтернет-маркетингу "SEO-City