Продукти копчення мають багато особливостей, що прославляє їх перед більшістю продуктів, що дозволяє їм користуватися величезним попитом у споживачів. Незважаючи на те, що коптильна справа підвладна людині вже кілька тисячоліть, вплив копченостей на організм так і не уточнюється, вірніше думки в побуті розходяться. В результаті люди розділилися на дві сторони: хтось вважає, що копченості безумовно приносять шкоду організму, а хтось вважає, що вони не тільки не шкодять, а й по-своєму приносять користь. Перш ніж обговорювати тему шкоди копчення, варто уточнити, що існує кілька видів копчення, і у кожного виду безумовно свій вплив на організм. Для копчення потрібна коптильна камера, яка представлена на сучасному ринку в різних конфігураціях.
Холодне копчення відбувається протягом 5 діб при температурі диму, що не досягає 40 ° C, а гаряче копчення, відповідно, займає 5 годин при температурі диму від 90 до 100 ° C.
У наш час продукти такого копчення досить складно знайти, якщо можливо знайти зовсім. Справа в тому, що багато компаній використовують у виробництві бездимну технологію копчення, використовуючи у виробництві спеціальні рідини. У такому випадку від копчення залишається лише назва.
Риба гарячого копчення є одним з найнебезпечніших продуктів, так як швидкість потрапляння на поверхню продукту канцерогенів безпосередньо залежить від температури.
Користь
- Копчення продукту покращує не тільки смак і аромат, але і вплив на організм.
- Знищення мікробів і бактерій. Дим і його властивості перешкоджають гниттю продуктів, що дозволяє зробити копченості безпечними для вживання.
- Паразити не уживаються в копчених продуктах, так як там відсутнє сприятливе середовище для подібних організмів.
- Жир не є шкідливим. При споживанні копчених продуктів, ми поїдаємо тільки жир в первісному вигляді, що робить його нешкідливим.
- Вітаміни і амінокислоти здатні зберегтися, правда тільки при холодному копченні.
Кому не рекомендується вживати копчені продукти
Натуральна деревина при згорянні наповнює дим летючими канцерогенами, тому від вживання варто утриматися наступним людям:
- Дітям - їхня травна система не настільки розвинена, щоб безболісно перетравити копченості.
- Вагітним жінкам - вживання копчених продуктів може стати причиною появи набряків і отруєння.
- Годуючим матерям - всі властивості копченостей передадуться дитині разом з молоком.
- Людям у віці від 65 років - вживання копченостей може привести до загострення багатьох хронічних захворювань.
- Людям з алергією, хворобами органів травлення та видільної системи і надмірною вагою.
Підводячи підсумок, можна зробити висновок, що копченості можуть бути як шкідливі, так і корисні для людини. Це залежить від безлічі параметрів, таких як індивідуальні особливості організму, або міри споживання продуктів. Таким чином, якщо вживати мала кількість копченостей, можна з легкістю уникнути шкоди.