Для виготовлення смачних копченостей потрібні особливі знання і навички. Але їх недостатньо для підвищення купівельного попиту. Без застосування спеціальних пристроїв: комплектуючі, обладнання копчення продукції не буде відповідати всім нормам і вимогам. Крім того, м'ясо може придбати неприємний запах і присмак. У непристосованих умовах виготовити хороші копченості непросто. Спеціалізоване обладнання дозволяє уникнути втрати товарного вигляду і попадання в сировинe токсичних речовин. Саме з його допомогою харчова промисловість виробляє найсмачніші копчені продукти.
Копчення - обробка продуктів харчування димом і повітрям з антиокислювальним і протимікробним ефектом. Сама по собі технологія не дуже складна. Але хорошої сировини і правильно виконаної обробки недостатньо. Потрібно придбати апарат, що виконує всі необхідні функції.
Для виготовлення копченостей існує великий вибір обладнання. Пристрій можна підібрати за способом копчення. Апарати виробляють з різних матеріалів:
- вуглецевої сталі;
- нержавіючого металу;
- комбіновані.
Останній різновид - найбільш підходящий варіант. Зовнішня частина подібної конструкції виконана з вуглецевої сталі, а всередині коптильня зроблена з нержавіючого металу. Існують також збірно-розбірні коптильні, зручні при транспортуванні.
У всіх коптильнях встановлена система автоматичного управління з великою кількістю налаштувань. Вона регулює рівень температури і вологості, час копчення. Коптильні забезпечені пристроями для виведення токсичних компонентів диму, регуляції його кількості і сили подачі:
- охолоджувач диму;
- генератор диму;
- трубопровід.
Промислові коптильні застосовуються не тільки для обробки м'яса. У них можна готувати рибу, птицю, ковбасний сир. Це збільшує сферу використання пристрою і дозволяє задовольнити смаки найвибагливіших гурманів.